De Nationale Biologie Olympiade (NBO) is een wedstrijd voor leerlingen van de bovenbouw van het middelbaar onderwijs (5 havo en 5 en 6 vwo). Na een aantal ronden waarin getoetst wordt op kennis, inzicht en vaardigheden zullen de vier winnaars van de NBO naar de Internationale Biologie Olympiade gaan om daar Nederland te vertegenwoordigen.De 20 finalisten van de eindronde 2008

Allereerst is er de voorronde die ieder jaar in de periode van eind februari tot half maart op je school wordt gehouden. Deze ronde bestaat uit een schriftelijke toets van 2 lesuren die door je docent wordt nagekeken. Alle deelnemers uit het hele land krijgen dezelfde opgaven. Dit zijn voornamelijk meerkeuzevragen, maar wel op niveau.
Uit de deelnemers aan de voorronde worden de 20 beste 5e-klassers en de 50 beste 6e-klassers gekozen. Deze 70 besten van Nederland gaan door naar de tweede ronde en krijgen hiervoor materiaal thuisgestuurd om te bestuderen. In de laatste week van april krijg je op je school hierover een toets. Uiteindelijk gaan de 20 besten door naar de eindronde. De 20 finalisten doen mee met de eindronde eind juni. Deze vindt plaats op Wageningen Universiteit en een deel op de Radboud Universiteit Nijmegen. De eindronde duurt acht dagen en bestaat onder andere uit colleges en practica door hoogleraren over allerlei leuke en interessante biologie-onderwerpen. Er zal ook een excursie naar een natuurgebied in de buurt zijn. De eindronde is intensief, maar er is ook tijd voor gezelligheid en ontspanning. Aan het einde van de week worden de winnaars bekend gemaakt en mogen de vier besten als afgevaardigden ons land vertegenwoordigen op de Internationale Biologie Olympiade.
Ga voor meer informatie naar de website van de NBO.
Andere Olympiades:
[NAAR BOVEN]
DE BIOBAZAAR Content © NBOmics 2007/2008